skillnaden mellan ett i-land och ett u-land

Ett i-land är ett rikt land som har bra sjukvård, bra utbildning, den har rent vatten, det är modernt och har fabriker. I ett i-land har folk bra boende och levnadsstandard. Dom har el, avloppoch hjälp till de som behöver. Många har jobb. 
Ett u-land är ett land som är fattigt och inte har lika mycket tillgång till sjukvård och utbildning och inte har lika mycket rent vatten. Folk är fattiga och inte har något jobboch dom har inga boenden ofta. Folk går om kring otrygga och saknar el vatten och har dålig levnadsstandard.  
Ett i-land förbrukar ca 400 - 700 liter per dag medans ett u-land förbrukar ca 20 - 30 liter per dag. 
Det är för att ett i-land har teknik och ekonomi för att förse alla med rent vatten. Ett i-land har hög levnadsstandard, konsumerar varor och förbrukar vatten utan att mat tänker på konsekvenserna. Ett u-land måste gå ibland 1-2 mil per dag för att få lite vatten eller borra brunnar men eftersom det är dyrt så kan inte alla göra det. Dom saknar industrier och folket köper inte varor och inte modernavanor som tillexempel diskmaskin. För att folket ska kunna få mycket mer vatten så måste dom borra mera brunnar. 

SO

Ett vattenfotavtryck är att vi tror att det enda vi förbrukar vatten är att tvätta, laga mat, dricka osv. Vi förbrukar vatten när vi konsumerar/ köper varor. Det är mycket grejer som imorteras från andra länder från tillexempel Indien som impoterar tyger och från Brasilien kött och kaffe. Man tillverkar ofta tillexempel tyger från områden som har ont om vatten. 
 

Vad jag tycker

Jag tycker att det mesta vi har gjort på bloggen har fungerat bra. Det som har fungerats bäst är att det var lätt att lära sig hur bloggen fungerade. Jag tycker inget har fungerat dåligt eller så allt har varit bra. Temat energifallet tycker jag har varit ganska roligt och det roligaste var nog energitjuvarna. Det som var lite mindre bra med energifallet är att det har varit ganska svåra ord men det kunde man nästan lista ut för att det har ju med energi att göra och då är det ganska mycket olika svåra ord. 

Fusklapp

 vulkaner där plattor glider isär inte farliga, lavan rinner sakta. Jordskorpan, Magma två delar, yttre kärnan, inre kärnan. 
 
subtopiskazonen öken, tempereradezonen kust,polarzonen, tropiskazonen regnskog. 
 
Stilla havet, atlanten, medelhavet, indiska oceanen, ishavet. Australien, Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, sydamerika, Antarktis.
 
Näring i slam. 
 
Pangea länder satt ihop.
 
plattor mot varann jordbävning. 
 

Engelska utvärdering :)

 Jag ska utvärdera energifallet, det vi hat jobbat med på engelskan. Det har varit roligt att jobba med det där häftet men vissa saker var ganska svåra men det var roligt och färgglatt. Jag tycker även att det har varit ganska roligt att jobba i våra böcker. Det absolut roligaste i häftet var nog när man skulle skapa ord och ta bort boktäverna så blev det ett nytt och och sen att man fick jobba tillsammans med någon det tycker jag är kul. Jag har lärt mig nya ord, dom flesta orden var ganska långa och svåra och jag kommer inte ihåg alla men vissa ord har  jag lärt mig. 

iiiiiiida.blogg.se

Jag är en tjej som heter Ida Holm, !2 år snart 13. Jag älskar min katt Sticky och min bästa vän Molly. Jag älskar Eric Saade. Jag gillar Ben & Jerry`s, Victoria´s Secret och Adventure Time. Jag kommer att skriva vad som händer i skolan.

RSS 2.0